Hur får man saftiga lussekatter?

Ingredienser:
150 g margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
250 g kesella
1,5 - 2,0 dl socker (alt. 2dl ljus sirap)
1 g saffran (2 påsar på 0,5 g)
0,5 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl (Försök att vara sparsam med vetemjöl!)
Till garnering och pensling av lussekatterna:
 Russin eller pärlsocker
1 ägg 
1 msk mjölk

1. Värm smör och mjölk i en kastrull till 37 grader (fingervarmt).
2. Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll lite av den ljumma mjölkblandningen i bunken och blanda tills jästen löst sig. Blanda i resten av vätskan.
3. Blanda ner kesella, saffran, socker och salt.
4. Tillsätt mjöl (gärna) lite i taget och arbeta degen smidig så att den släpper bunkens kant. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
5. Täck över degen med en duk och låt jäsa i rumstemperatur cirka 60 (alt. 40min) minuter.
6. Lyft upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den några minuter.
7. Dela degen i cirka 30 bitar. Rulla sen bitarna till längder, cirka 2 centimeter i diameter.
8. Snurra ändarna åt varsitt in mot mitten och lägg dem på en plåt som är smord eller klädd med bakplåtspapper.
9. Tryck ner russin i snurrornas mitt (eller häll på pärlsocker, dock efter du penslat dem) och låt sen jäsa ytterligare 45 (alt. 30 min) minuter till dubbel storlek.
10. Sätt ugnen på 225 grader.
11. Vispa upp ägget med 1 matsked mjölk och pensla bullarna med blandningen (och häll sedan på pärlsocker).
12. Grädda mitt i ugnen cirka 5-8 minuter tills de blivit gyllenbruna.
13. Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler under bakduk.

 




❀NAMN❀:
❤?

E-P❀ST:

BL❀GG:

VAD HAR DU PÅ ❤?: